De energie van de 6: Bijsturen

4 juni 2018 | Flow per maand

De maand juni is een 6-maand en staat in het teken van ik en mijn omgeving. Er is een beweging vanuit de buitenwereld, en een beweging vanuit je binnenwereld; beide hebben zo hun ideëen over hoe zaken het beste aangepakt kunnen worden en dan ontstaat er soms frictie. De grote vraag is dus: wat kunnen we doen om de boel in evenwicht te houden? Inderdaad, constant bijsturen. Kijk in het filmpje hieronder maar eens hoe belangrijk dit is.

Verantwoordelijkheid nemen

De 6 gaat over het aansnijden van zaken die niet in balans zijn. Dat is iets wat je signaleert en aanvoelt. Deze maand zul je te maken krijgen met situaties waarin je enerzijds wordt uitgedaagd om je mond open te doen. Anderzijds zal je omgeving ook iets van jouw gedrag / werk gaan vinden. Het is een fijne lijn, want wie kent niet van die mensen die zich overal mee bemoeien? En mensen die altijd hun mond houden? Een valkuil is geen oog hebben voor grenzen (van zichzelf en/of de ander). Om deze maand zo soepel mogelijk te laten verlopen volgen hieronder een paar tips:

Tip 1: Bewaak de grenzen en stuur waar nodig bij

Met je hart op de tong, voorkom je dat de spanning te hoog oploopt. Wordt niet apathisch maar durf te zeggen wat je signaleert.

Tip 2: Formuleer feedback opbouwend

Wanneer je feedback hebt, bespreek dit met de persoon in kwestie (niet met anderen) en kies je woorden zorgvuldig. Vergeet ook niet te waarderen wat allemaal al wel goed is. Als je daarna pas begint over wat beter kan, zul je merken dat iemand veel ontvankelijker is voor jouw feedback.

Tip 3: Vat negatieve feedback niet te persoonlijk op

Feedback ontvangen doet altijd een beetje pijn. Neem dit in ontvangst en loop er niet voor weg. Wat kan helpen is om je realiseren dat kritiek een hoger doel dient: jouw inbreng/project/werk moet gaan passen in het geheel. En daar is nog wat bijsturing van buitenaf voor nodig. Je hoeft trouwens ook niet meteen met een oplossing te komen. In juli -tijdens je vakantie- komt die als vanzelf.

Tip 4: Breng tijd door met je dierbaren

Zoek je familie en vrienden op! Dit geeft je de nodige energie en helpt je zaken te relativeren. Want verantwoordelijkheid nemen is deze maand weliswaar belangrijk maar om te voorkomen dat de dingen aan je gaan knagen is een goede balans noodzakelijk.

Bezielde idealen

De oplettende lezer ziet dat bovenstaande verhaal hetzelfde is als vorig jaar. Dat klopt, juni is immers altijd de zesde maand van het jaar. Maar Flowzo gaat natuurlijk over de groeispiraal, niet over de vicieuze cirkel. Al het bovenstaande is nog steeds even waar, alleen het groeiperspectief zit hem in het jaar. Vorig jaar was dat 1 (een nieuw begin), dit jaar is dat 11: Bezielde idealen vs vastgeroeste overtuigingen. Je flow ervaring zal het sterkst zijn wanneer je je aandacht en energie richt op je idealen. Daar zal deze maand direct de spanning kunnen ontstaan tussen jou en je omgeving. Spreek dan niet vanuit je intellect maar vanuit je hart: spanning zal dan als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Tot de volgende!

Vincent

Moeite met het vinden van je balans? Op flowzo vind je dagelijks persoonlijk advies om je flow te leren kennen. Heb je meer nodig, boek dan een adviesgesprek.

Oh ja, mocht je twijfelen over de echtheid van bovenstaand filmpje (dat deden wij natuurlijk ook), hier (en hier) is de making of.

Dagdenker

“Wie geen tijd heeft, heeft ook geen eeuwigheid.”
Oud spreekwoord