Groei tijdens de 9 fases van het creatieproces

Persoonlijke groei betekent dat je ergens beter, sneller en bekwamer in wordt. Hoe meer tijd en aandacht je ergens in stopt, hoe beter je het kunt. Dat geldt niet alleen voor iets fysieks als balbeheersing, een muziekinstrument bespelen of een tafel timmeren, maar ook voor niet-fysieke eigenschappen als zelfvertrouwen, gevoelens uiten en grenzen aangeven.

Om flow in een bepaalde fase te kunnen ervaren, dien je te beschikken over een aantal basiseigenschappen. Deze zijn mens-eigen maar dienen wel getraind te worden.

Oefeningen hiervoor vind je terug in ‘Jouw Groei’. Deze eigenschappen kunnen steeds verder verfijnd worden.

De negen eigenschappen vereenvoudigd uitgebeeld in energiecentra in het menselijk lichaam

Een stukje theorie

Oefening baart kunst

Niet-fysieke eigenschappen zoals zelfvertrouwen, luisteren en geduld zijn allemaal zaken die je beter gaat beheersen naarmate je het vaker oefent. In de volksmond noemen we dit vaak persoonlijke ontwikkeling of groei. Het gekke is dat mensen hier vaak een beetje bang voor zijn. Maar waarom eigenlijk? Misschien wel omdat je leven er door verandert.

En eerlijk is eerlijk. Bij groei hoort af en toe een moeilijke fase. Net als toen je je eerste tanden kreeg, kon dat best pijn doen. Maar hoe blij was je toen je uiteindelijk in een appeltje kon bijten? 

Nu nog die persoonlijke groei inpassen in je dagelijkse leven. Op flowzo krijg je elke dag het gebied aangereikt waar de meeste groeipotentie ligt. Want een eigenschap bezit je niet ineens. Nee, een eigenschap verkrijg je door er met regelmaat aandacht aan te besteden.

De 9 aandachtsgebieden

  • We hebben zelfvertrouwen en zijn ook nederig.
  • We werken met onze verbeelding, aandacht en creativiteit.
  • We jagen onze dromen na en bereiken onze doelen zonder onze wil aan anderen op te leggen.
  • We leven met een open hart, hebben moed en (zelf)discipline.
  • We communiceren met gevoel en staan open voor de mening van anderen.
  • We observeren onze eigen patronen en brengen verbetering aan waar dat nodig is.
  • We nemen voldoende rust om in balans te blijven en te reflecteren.
  • We hebben de moed om dingen anders te doen als blijkt dat het oude niet (meer) werkt.
  • We weten dat we onderdeel zijn van een groter geheel.

Aan de slag

In ‘jouw groei’ staat elke dag, maand en jaar een eigenschap centraal waarmee je kunt oefenen in je eigen dagelijkse leven. Je hebt een dag-, maand- en jaaroefening. Wanneer je bereid bent dagelijks een van deze eigenschappen te oefenen, zul je merken dat je vaardigheden en eigenschappen snel beginnen toe te nemen. Oh ja, als je 2 of 3 keer dezelfde oefening ziet staan (bijv. dag en maand is hetzelfde) zul je situaties meemaken waarbij die eigenschap extra belangrijk is.